Terugblik #3 maart 2016

Hoewel ik nog altijd veel leuke reacties ontvang van mensen die Judit's Klusboek op de voet volgen, zijn er ook mensen die iets minder actief zijn op social media en daardoor soms wat berichten missen. En voor deze mensen ga ik iets nieuws uitproberen: een maandelijkse terugblik! In deze terugblik is het de bedoeling dat ik laat zien wat er allemaal rondom Judit's Klusboek is gebeurd. Dus niet alleen een terugblik op diy projecten, maar ook een blik achter de schermen en een sneak preview voor de komende maand. Een beetje laat, maar vandaag de kick-off met de maand maart.

Maart
De hele maand maart heb ik de lente kriebels gehad. Ik voelde dat het mooie weer er aan zat te komen, dus dan beginnen de voorbereidingen op tuin gebied. Voor tuinieren moet ik mij helaas beperken tot een klein balkonnetje en de vensterbanken, maar daar maak ik wel zo efficiënt mogelijk gebruik van. Daarnaast heb ik vooral kleine lopende projecten afgerond, een soort lente schoonmaak. 


                                                                                       Tuinieren
Lentekriebels dus. Dat betekent dat ik ben begonnen met het planten van zaadjes. De eerste plantjes beginnen nu een beetje op te komen dus elke dag kijk ik of ze al groot genoeg zijn om te verpotten. De aanleg van de kruidentuin is begonnen in een eierdoos. Deze kwamen erg snel op, dus heb ik ze ook al kunnen overpotten. Een deel heb ik overgepot in keramieke potjes beschilderd met schoolbordverf


De rest van de plantjes heb ik een plaats gegeven op het balkon. Hier staat een oude Billykast van de Ikea die ik heb omgebouwd tot plantenbak. De bovenste plank heb ik doorgezaagd voor meer licht en aan de voorkant heb ik een schotje geplaatst. De bakken heb ik bedekt met worteldoek zodat ik ze kon vullen met aarde. Op de onderste plank kan ik mijn potjes kwijt en in de bovenste twee de plantjes. Als finishing touch heb ik de voorkanten geverfd met schoolbordverf, zodat ik straks weet wat waar staat. Nu is hij nog erg leeg, maar als de zaadjes van de Albert Heijn moestuin actie groot genoeg zijn plant ik ze zo snel mogelijk buiten in mijn nieuwe kas.Met de hulp van het boek 'plant een pit' (1972) ben ik begonnen met het lange avontuur van het kweken van een vijgenboom. Elke pit die kweekbaar is, staat in dit boek uitgelegd. Volgens 'plant een pit' duurt het jaren voordat een vijgenboom volgroeid is. Een echt lange termijn project dus. Alhoewel de zaadjes van de Albert Heijn erg snel gaan, zie ik bij de vijgen nog niks gebeuren. Hopelijk zullen ze snel ontkiemen.

Ook ben ik met de avocado’s een experiment begonnen: wat gaat sneller en beter? Gelijk in een pot of in een bakje met water? De pit in het water is al open gespleten, maar die in de aarde laat nog niets zien. Van de avocado pit in de grond heb ik wel het plastic folie afgehaald. dit werkte zo goed in het vasthouden van het vocht dat de grond en de pit begonnen te schimmelen. Een derde pit heb ik buiten op het balkon gezet, wie weet gaat dat ook wel sneller dan binnenshuis?


Meubels
Een voornemen voor dit jaar was meer meubels maken en met jullie te delen. Vanaf deze maand staat dan ook de eerste bouwtekening online! Ik ben makkelijk begonnen met een salontafel van steigerhout. Hoe je deze kan maken staat nu stap voor stap uitgelegd inclusief handige bouwtekeningen! Volgende maand zal ik er nog een met jullie delen, helemaal in stijl van het mooie weer: een balkonbank.

Experimenteren
Experimenteren is een van de leukste dingen aan doe het zelven. Je hebt een idee in je hoofd, of hebt iets gezien dat je ook wil uitproberen. Soms gaat het in één keer perfect en soms ben je even bezig voordat je hebt uitgevonden hoe het moet. Juist dat experimenteren is een uitdaging en een voldoening als het is gelukt. 


Deze maand hebben Rody en ik hebben een avondje gespeeld met glas en vuur. Wat je doet is een stukje wol in de nagellak remover dopen, om de fles binden en in de brand steken. Als de vlam gedoofd is leg je de fles snel in koud water en dan knapt deze (bijna) precies op de plek waar het touwtje zat. Het ging niet gelijk helemaal goed, maar dat hoort erbij. De eerste poging vonden we (ik) nog wel spannend.
Daardoor gooide ik het glas bijna in de bak met water in plaats van rustig neerleggen. Hierdoor zaten er grote barsten in het glas. De tweede keer ging al een stuk beter. De eerst volgende aanschaf is een glassnijder om de perfecte methode te vinden om een wijnfles of bierflesje door te snijden. 
  

Ook heb ik geëxperimenteerd met boetseerklei van de Action met een stone look. Ik had nog nooit met boetseerklei gewerkt en het is erg leuk.  Veel dingen blijf ik denk ik doen met cement, maar voor kleine bakjes en schaaltjes is het erg handig. Er staan nog een aantal doe het zelf projecten met boetseerklei op mijn to do lijstje.   Feest!
En natuurlijk was ik op de laatste dag van maart jarig! 25 alweer. Volgens collega's ben ik jong, volgens vrienden oud... wat mij betreft maakt het allemaal niet zoveel uit. Het was een heerlijk dagje vrij en de hele dag feest met lunchen, eten en 's avonds naar de kroeg. Van Rody heb ik het beste cadeau voor een klusser gekregen: een werkbank!  Tot nu toe was het altijd een beetje improviseren, maar nu kan ik alles heel professioneel maken. 


Vooruitblik
Vanaf april werk ik 4 dagen in de week, waardoor ik 1 dag over houd voor Judit's Klusboek! Op mijn eerste vrije dag ga ik aan de lay-out van de blog zelf werken. Ik heb al wat ideeën over hoe het beter kan, maar tips zijn nog altijd welkom.
Voor een aantal projecten heb ik afgelopen weken alvast inkopen gedaan. Ik had namelijk een extra ingrediënt nodig voor het maken van glanzende ModPodge in plaats van mat en ik heb mooie oude theelepeltjes gekocht bij de kringloopwinkel om nog meer ringen van te maken. Dit zien jullie allemaal terug op de blog of bij de terugblik van april. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...