DIY bewerk je servies met een porseleinstift

Een van mijn vriendinnen en haar man (die dus laatst getrouwd zijn) zijn beiden groot fan van Lord Of The Rings. Om niet met een standaard cadeau aan te komen op hun bruiloft heb ik een serviesset gemaakt met Lord Of The Rings thema's met de hulp van een porseleinstift! 


Eigenlijk kan je alles wat je maar wilt tekenen op servies met een porselein pen. Lees snel verder, dan vertel ik stap voor stap hoe ik dit heb gedaan. 


Wat heb je nodig?
- wit porselein servies (bijvoorbeeld Blokker)
- porseleinstift (punt 2.5 mm) (Edding)
- papier
- zacht potlood (bijvoorbeeld 2B)
- tape

Na wat onderzoek had ik een aantal tekens en afbeeldingen gevonden die ik wilde overtekenen. Omdat het me iets te moeilijk leek om dit uit de losse pols te doen (ik wilde ze zoveel mogelijk identiek aan elkaar hebben) heb ik de patronen uitgeprint. Dat Elfen handschrift zou mij nooit uit de losse pols gaan lukken! Omdat er ook stukken tekst bij zitten moet je de afbeeldingen wel in spiegelbeeld uitprinten, want je drukt eigenlijk de inkt in het servies als sjabloon. 
Na het uitprinten trek je de buitenste lijnen van de afbeelding en de tekst over met potlood. Daarna draai je het papier om en leg je dat op het servies waar je het wil komen. Om het op de juiste plek te houden kan je het papier vastplakken met tape. 
Kras met hetzelfde potlood over de achterkant van het papier. Als je daarna het papier er voorzichtig afhaalt zie je de lijntjes lichtjes op het servies staan. Dit geeft een goede houvast om de afbeelding netjes te tekenen. Deze techniek werkt ook hartstikke goed om een afbeelding op hout te krijgen.

Nu hoef je alleen maar de afbeelding met de porseleinstift te tekenen. Soms zag ik niet precies hoe de tekening nou liep dus heb ik wel wat moeten improviseren. Zolang het origineel naast me lag ging dat best goed.
De inkt van de stift is best wel snel droog, maar voor de zekerheid moet je minimaal 15 minuten wachten voordat je eroverheen kan en het potlood er zachtjes af kan vegen.

Als je het porselein voor 30 minuten op 160 graden in de oven zet dan wordt de inkt hard en kan het overal tegen.  Het kan tegen krassen, dus kan ook echt gebruikt worden en zou zelfs de vaatwasser moeten overleven! Helaas kon ik dit niet testen.

Het bruidspaar was er ongelooflijk blij mee en is het servies gelijk gaan gebruiken. 'Their adventure begins'.  Ik maakte voor de zelfde bruiloft ook een ander echt Lord Of The Rings cadeau. De echte fans kennen het no admittance bord bij Bilbo en Frodo wel.

Wat ga jij op je servies tekenen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...