Buy Nothing New Maand 8 juni tot 8 juli

Van 8 juni tot 8 juli doe ik mee aan de Buy Nothing New Maand! 

Dankzij de fair fashion blogger KouweKleren ben ik terecht gekomen bij dit initiatief op CollAction, een crowdacting platform waar mensen worden opgeroepen om samen het verschil te maken met hun acties. 
BuyNothingNewMaand

'Als we met zijn allen nou eens minder zouden gaan kopen zou ons leven en de wereld er heel anders uit gaan zien. We zouden dan meer contact hebben met mensen om ons heen, omdat we meer delen (boor, fiets, auto, keukenmachine); minder geld nodig hebben; een kleiner huis nodig hebben; Minder kunnen gaan werken; meer tijd hebben voor leuke en betekenisvolle dingen; bijdragen aan een betere wereld waarin minder mensen worden uitgebuit om troep te produceren; bijdragen aan een beter milieu want minder consumptie = minder CO2 uitstoot = beter voor het milieu.' (CollAction BNNM)

Ik heb besloten om mee te doen om verschillende redenen:  • Ten eerste sta ik helemaal achter het doel van de actie om aan het einde van deze maand een voorstel bij Mark Rutte neer te leggen om geen belastingen te heffen op reparaties, zoals ook al in Zweden gebeurt. 
  • Ik ben iemand die wel eens gaat winkelen om het winkelen, niet omdat ik iets nodig heb. Mijn 'dingetjes dichtheid' is nogal hoog zoals mijn vriend dat wel eens zegt..
  • Het wordt dus een flinke uitdaging en een ultieme test of ik bestand ben tegen de druk van de consumptie maatschappij. But I like the challenge!
  • En op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Hopelijk ga ik hierdoor in de toekomst beter nadenken voordat ik iets koop. 


De Regels
De regels zijn eigenlijk heel simpel.
'Uiteraard mag je wel naar de supermarkt en je eerste levensbehoeften kopen, maar: geen nieuwe schoenen, een boor lenen bij de buurvrouw, en je fietslicht laten maken bij de fietsenmaker.' (CollAction BNNM)

Naast dat de regels simpel zijn, vond ik ze ook wat multi-interpretabel (lees: te omzeilen). Daarom heb ik besloten ze voor mij persoonlijk iets te specificeren. Als ik er nu toch aan ga beginnen hè, kan ik het maar beter goed doen.

Dingen die je nodig hebt voor je eerste levensbehoeften mogen uiteraard gekocht worden, maar hier zit wel een grens aan. Geen losse snacks (met verpakking) op het station meer kopen, een maand geen bezorgmaaltijden, en eerst alle potjes met crèmes, luchtjes en weet ik wat nog meer dat al in huis is opmaken voordat ik naar de winkel ga. Allemaal dingen die soms heel erg als eerste levensbehoefte voelen. 

Voor doe het zelven en klussen heb je altijd heel veel nodig. Nu scheelt het dat ik veel al heb, maar ik kan zo een verlanglijst opdreunen van wat ik nog meer 'nodig' heb. Al die dingen heb ik niet nodig als ik ze van iemand kan lenen. Materialen voor projecten is wat lastiger en kan je bijna niet omheen. Ik ga gewoon netjes door met mogelijkheden zien in de door anderen afgeschreven spullen. 

Cadeaus voor vrienden en familie mogen gekocht worden, maar alleen als er geen tijd of inspiratie is om zelf iets te maken én alleen bij de kringloopwinkel. Dus met Vaderdag om de hoek moet ik alvast aan de slag. 

Komende maand zal ik jullie op de hoogte houden van mijn Buy Nothing New Maand. Ik ben er klaar voor!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...