Haal meer uit je balkon

Alhoewel ik blij ben dat ik op dagen als deze de mogelijkheid heb om buiten te zitten hoor je mij ook vaak klagen over ons balkon. Hij is gewoon heel klein. Zo klein dat je er nauwelijks met zijn tweeën kan zitten, zo klein dat er geen tafeltje bij past voor hapjes en drankjes en ook zo klein dat ik mij moet inhouden met mijn plantenverzameling. Helemaal in de zomer als alle tomaten, komkommers, paprika's en boontjes die ik binnen het gekweekt buiten willen groeien en bloeien. 

In de loop van de jaren heb ik geaccepteerd dat ik het voorlopig hier mee zou moeten doen en erachter gekomen dat een klein balkon niet helemaal useless is. Je moet alleen roeien met de riemen die je hebt en creatief omgaan met de beperkte ruimte. Stap voor stap kom ik dichter bij het ideale balkon. Wat heb ik zo al gedaan om zoveel mogelijk uit mijn mini balkon te halen? 


balkon judits klusboek mini tuin
Plantenbakken over de reling. 
Misschien wel het eerste dat je opvalt zijn de plantenbakken over de reling van het balkon. Het zijn er wel veel hè?! Ik ben echt ontzettend blij met deze bakken, want opeens kon ik veel meer planten kwijt op het balkon en eerlijk is eerlijk, anders wordt de reling toch niet gebruikt. Met deze 5 bakken is de helft van de balkon reling in gebruik als plantenbak. Afgelopen jaar had ik een bloemenmix in de bakken die jaarrond in bloei stonden, heel leuk om naar te kijken, maar nu hebben die plaats gemaakt voor de eenjarige tomaten en paprika planten. 

Balkonbank
balkonbank judits klusboek diy
Gelijk toen we hier kwamen wonen moest ik buiten kunnen zitten. Ik kwam namelijk uit een appartement zonder buitenruimte, dus dan is zelfs een klein balkon een verademing. Dit begon met twee klapstoeltjes die elke keer opgeklapt moesten worden omdat anders de deur niet open of dicht kon. Daarom ben ik uiteindelijk begonnen met het ontwerpen en bouwen van een bankje van steigerhout. Hij past precies in de hoek van het balkon en je kan er, al is het wel lekker knus, met zijn tweeën op zitten. De zitting zit los zodat je in de bank van alles kan worden opgeborgen. Ideaal voor alle potjes, schoteltjes, schepjes en aarde die je ook bij kleinschalig tuinieren nodig hebt.  De leuning van de balkonbank is mooi breed waardoor hier ook extra ruimte is ontstaan om planten kwijt te kunnen. 
Als de zon begint te schijnen zit ik hier heel vaak met een boek of tijdschrift. Ook nu zit ik er op, terwijl ik deze blogpost schrijf! 
Binnenkort komt de bouwbeschrijving van het bankje op judits klusboek te staan, dus houd de blog in de gaten als jij ook graag zo een bankje op je balkon wil. De verticale tuin
Een oude boekenkast die wij hebben gevonden langs de kant van de weg, maar in huis helemaal geen plek voor hadden, hebben we op het balkon gezet en omgebouwd tot plantenbak. Zo kan ik helemaal los zonder al te veel ruimte in te nemen. In de bak groeien voornamelijk kruiden en andere planten die niet veel nodig hebben. Nu heb ik er munt, rucola en boerenkool in staan. Helemaal onderaan is er een plank voor de potjes en dergelijken en de middelste bak was eigenlijk ook bedacht voor kruiden, maar dat bleek te donker en te droog te zijn. Bovenop de kast staan wat potjes met klimplanten (dit jaar komkommer en bonen).  Het rekje waar de planten tegen op kunnen klimmen is een houten schutting of terrastegel, ook weer gevonden bij de lokale vuilnisbak, waar ik wat plankjes tussen uit heb gehaald. Zo kleurt de gevel ook mooi groen. 


verticale tuin oude boekenkast upcycle judits klusboek diy


balkonbar diy project toekomst judits klusboekIk moet zeggen, helemaal nu ik zo opsom wat ik allemaal heb gedaan aan ons balkon, ik er eigenlijk best tevreden mee ben. Ik heb ruimte voor mijn planten en in de zomer zelfs een kleine moestuin en ik kan er lekker in de zon zitten. 

Maar ik ben natuurlijk niet voor niets een klusser. Net zoals een huis of een tuin is ook een balkon nooit af. 
Wat mij betreft mist er nog één essentieel iets en ik ga er zo snel mogelijk voor zorgen dat het er komt: Een balkon is namelijk niets zonder een balkonbar zoals ze dat noemen. 
Ik heb nog wel een stukje reling over en wie weet kunnen we dan zelfs buiten eten! In ieder geval kan ik mijn glas drinken dan netjes kwijt op de balkonbar in plaats van op de grond. Wordt aan gewerkt dus en natuurlijk houd ik ook hiervan jullie op de hoogte. 

Zo, nu de laptop weer weg en rustig genieten van het zonnetje. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...