Ontspullen voor de verhuizing - Wat tips

Nu wij steeds dichter bij de verhuisdatum komen, zijn we aan het inventariseren wat we eigenlijk allemaal hebben, wat daarvan mee gaat en wat daarvan weg kan.  Het doel: zo min mogelijk mee verhuizen. Oftewel: ontspullen!

Alles komt weer uit gaten en hoeken waar we jarenlang niet naar om hebben gekeken.  In het nieuwe huis moet ook alles weer een plek krijgen en om daar zo fris mogelijk mee te beginnen wil ik zo min mogelijk mee verhuizen. Wat we niet meer gebruiken of niet in het nieuwe huis past gaat weg. 


Nu we zijn begonnen met ontspullen vind ik het eigenlijk best leuk. Wat opvallend is, want ik hecht me ook snel aan spullen, en ben heel goed in verzamelen: mijn vriend noemt dat 'een hoge dingetjes dichtheid' hebben. Toch merk ik dat in alle hectiek rondom het verbouwen en verhuizen (twee huizen hebben is echt niet fijn!) word ik rustig van opruimen. Eventjes rustig met mijn spulletjes en mezelf herinneringen ophalen, twijfelen en soms rigoureus van alles wegdoen. 


Voor degene die ook willen ontspullen en het moeilijk vinden om te beginnen: ga verhuizen, dan voel je de drang (of druk) vanzelf! Hieronder een aantal tips die mij hebben geholpen.1. Tekenen
Heb je al een plattegrond van je nieuwe huis? Zo niet, dan moet je nog even aan de slag om er zelf een te maken, maar het is het zeker waard! Dan kan je namelijk al uittekenen waar de bank komt, waar de kasten, waar het bed en waar de tafel. Gegarandeerd dat je niet alles dat je nu in huis hebt een plek kan geven. Dan moet je kiezen en kan je de overige meubels verkopen of weggeven voordat je gaat verhuizen. Scheelt weer veel ruimte in die verhuis bus. 

2. Neem de tijd

Het liefst zou ik in één dag mijn hele huis ontspullen, maar naast dat dat gewoonweg niet te doen is, werkt het echt beter om er de tijd voor te nemen. Elke avond probeer ik een stapeltje of kastje uit te zoeken (mijn rustmomentje van de dag). Ik heb tijdschriften waar ik nog even doorheen wil bladeren, of oude fotoboeken die het doorkijken waard zijn en je wilt ook geen overhaaste beslissingen nemen en er later spijt van krijgen dat je iets hebt weggedaan. 

3. Maak een misschien stapel

Deze tip hangt samen met tip 2: neem de tijd. Soms weet je dat je het weg moet doen, maar kan je het niet nog niet helemaal loslaten, want weg is echt weg. Daarom heb ik een misschien stapel gecreëerd. Een stapel voor spullen waarvan de uiteindelijke keuze van houden of weg doen even moet broeien. Een paar dagen later ga ik nog eens door de misschien stapel en 9 van de 10 keer kan het dan toch weg.

4. Drie is te veel

Voor de grap moet je eens tellen hoeveel scharen, kaasschaven, nietmachines of flessenopeners je in huis kan vinden. Allemaal dingen waarvan je er waarschijnlijk maar één nodig hebt! Ik ben nu al 5 scharen tegen gekomen tijdens het ontspullen. Dit probeer ik ook te doen met kleren, al heb je daar vaak wel meer dan één stuk nodig.  Stel jezelf dan een doel, en tel wat je nu hebt.
Een voorbeeld: Ik vroeg mijn vriend laatst hoeveel sportshirts hij dacht nodig te hebben. Zijn antwoord: 5 à 6. Toen wij zijn voorraad sportshirts telden kwamen we uit op 17, dat zijn er dus 11 te veel! Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 9 stuks die we bewaren. Dat is toch bijna de helft die weg kan.   


5.  Gebruik je het nog?

De laatste tip die ik wil meegeven is een vraag die je jezelf kan stellen als je het even niet meer weet: Wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt of gedragen? 
Dit werkt bij mij vooral heel goed bij kleren. Is het een heel leuk topje of jurkje, maar heb ik hem al maanden niet gedragen? Dan is de kans groot dat ik het de komende maanden ook niet zal doen. Dan is het tijd om afscheid te nemen en het gelijk op de stapel voor de kringloopwinkel te leggen. Wat doe ik uiteindelijk met al die spullen die weg kunnen? Het meeste gaat naar de lokale kringloopwinkel. Een aantal dingen kon ik kwijt bij vrienden en familie die er hartstikke blij mee zijn, en een deel, oude kleren, schoenen en lakens, heb ik gebruikt tijdens de verbouwing. Helaas beland er ook wel wat in de prullenbak, al probeer ik dat te minimaliseren. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...