Een cursus ambachtelijk houtbewerken bij Buurman

Op mijn Instagram en Facebook zijn ook al vaker wat foto’s langs gekomen van een stoeltje in wording. Deze stoel is (eindelijk) af en heb ik gemaakt tijdens de cursus ambachtelijk houtbewerken van Buurman in Rotterdam. In dit artikel vertel ik je hoe ik de cursus heb ervaren en wat ik allemaal heb geleerd.


eindproduct cursus ambachtelijk houtbewerken buurman


Buurman is een bouwmarkt aan de Vierhavenstraat waar je zelf een klustafel en gereedschap kan huren om lekker aan de slag te gaan als je daar thuis niet de ruimte voro hebt. Je kan kiezen of je de ruimte en gereedschap wil huren voor een paar uur, een dag of een paar dagen. Er lopen altijd mensen rond om je van ideeën en tips te voorzien. Daarnaast verkopen ze alles wat andere bedrijven zien als restmateriaal, maar nog hartstikke goed gebruikt kan worden. 

Ik heb Buurman dus leren kennen via de cursus ambachtelijk houtbewerken. Met een groep van 10 zijn we op donderdag avonden aan de slag gegaan met het maken van een stoel. Ons doel: zonder elektrisch gereedschap een design stoel maken. Het ontwerp van de stoel was al vastgelegd zodat verschillende houtverbindingen en technieken aan bod zouden komen. 

Cursus Bouwmarkt Buurman RotterdamDe cursus begon met een kennismaking met de instrumenten die je allemaal nodig hebt. Eerste wat ik leerde was dat ik de zaag al jaren verkeerd vast houd...  Handig om te weten voordat je begint!

Van veel van de houtverbindingen had ik wel eens gehoord, maar ik had ze nog nooit zelf gemaakt. Stap voor stap werd ons uitgelegd hoe je de verbindingen maakt en waar je op moet letten. Bijvoorbeeld is het slim om  in je stuk hout een overschot te nemen. Voor het geval je een foutje maakt en je wat speling hebt in je nauwkeurigheid bij de aansluiting van je verbinding. Je overschot zaag je er pas af als je alles aan elkaar hebt gelijmd en dan weet je dus zeker dat alles mooi strak aansluit.
Sommige verbindingen waren super dun en af en toe breekt er wel wat af. Maar het leuke daaraan is dat je niet altijd helemaal opnieuw hoeft te beginnen, maar je ook gelijk leert om dit soort dingen op te vangen. Thuis liggen de beitels al klaar om weer aan de slag te gaan, alleen nog even slijpen voordat ik ze ook echt kan gebruiken. Ook hoe je de beitels moet slijpen is mij uitgelegd gelukkig.

Secuur werken is ook erg belangrijk. Bij mij ging het tijdens het aftekenen soms al fout. En als dat niet goed gaat, zaag je misschien op de verkeerde plek of beitel je te veel weg. 

Skelet stoel ambachtHoutverbinding procesBeitelen pen gat verbinding

Ik werd erg rustig van het ambachtelijk bezig zijn en ontzettend trots als verbindingen in elkaar pasten en bijna euforisch toen mijn stoel stond en ik er op kon zitten. 

Helaas is het mij niet gelukt om de stoel tijdens de cursus af te krijgen. Wel kregen wij van Buurman de mogelijkheid om een avond extra langs te komen om de laatste hand te leggen aan de stoel. Het enige wat ik thuis nog moest doen was de laatste verbindingen lijmen en de stoel schuren. Ik moet bekennen dat het een beetje vals spelen is, maar schuren heb ik lekker met de schuurmachine gedaan. 

Cursus ambachtelijk houtbewerken buurman  rotterdam
Ik heb niet alleen om leren gaan met de instrumenten, maar ben ook meer te weten gekomen over hout, waar je op moet letten bij hout bewerken en welke houtverbindingen waar voor geschikt zijn.  

Aan het eind hebben we een boekje mee naar huis gekregen waar stap voor stap alle verbindingen van de stoel staan uitgelegd. Ik weet niet of ik snel thuis nog een keer deze stoel in elkaar zal zetten, maar een aantal houtverbindingen zal ik zeker nog eens gebruiken. Het ziet er toch gewoon stoer uit als je in plaats van schroeven een sjieke houtverbinding ziet zitten.


De cursussen worden bijna het hele jaar door gegeven en ik raad het je zeker als je geïnteresseerd bent in meubel maken en wil je niet altijd alles maar makkelijk vast schroeven. 

En oja, je kan erop zitten! Haha, ik vond het eerst heel spannend, maar hij is hartstikke stevig en staat heel mooi bij ons in huis!

Xx Judit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...