Jong geleerd is oud gedaan: mijn klusavonturen als kind!

Afgelopen week ben ik alweer 25 geworden en sinds ik ben begonnen met Judit's Klusboek denk ik vaak terug aan klusprojecten van vroeger. Daarom leek het mij leuk om ook hier eens terug te blikken op mijn klus avonturen als een kind. Met wat hulp van mijn ouders en het doorbladeren van oude fotoboeken heb ik heel wat leuke projecten en herinneringen gevonden!

Ik ben altijd een creatief meisje geweest met veel hobby's. 3D kaarten maken, borduren, weven, postzegels verzamelen, munten verzamelen, tekenen.... Ik heb het allemaal gedaan. 
Met mijn zus maakte ik kettinkjes van schelpen op het strand, met mijn broer maakte ik hele landschappen om met poppetjes in te kunnen spelen en op vakantie maakten wij met zijn allen slingers van oud papier voor mijn vaders verjaardag.

De onderstaande projecten zijn een kleine selectie van bezigheden die nog steeds leuke herinneringen bij mij oproepen en waar ik foto's van kon vinden.

1. Houthakkersfeest
Vroeger brachten wij in de zomers veel tijd door in ns vakantiehuisje in Lage Vuursche. Jaarlijks is daar in augustus het Houthakkersfeest. Het Houthakkersfeest is een weekend dat in het teken staat van houthakken. In 'de kuil' is er een houthakkerswedstrijd en mensen zijn bezig met het NK sculptuurzagen. Verder zijn er veel kraampjes met allemaal zelfgemaakte producten en er zijn ook veel activiteiten voor kinderen. Op deze foto zie je mij in 1997 een plakje van een boomstam zagen en ik heb hier ook een vogelhuisje in elkaar getimmerd. Iedereen die geïnteresseerd is in hout en hout bewerken raad ik aan om een keer naar het Houthakkersfeest te gaan. Dit jaar vindt het plaats op 20 en 21 augustus.

houthakkersfeest zagen

2. Surprises
Ik ben gek op het maken van surprises! Bij ons thuis hoorde surprises maken niet bij de Sinterklaas traditie, maar toch begon ik al weken van te voren met het bedenken en maken van surprises op mijn kamer. Meervoud, want al was het soms alleen maar een extra mooie verpakking van het cadeau, iedereen kreeg een surprise! In 1998 heb ik zelfs een surprise gemaakt voor Sinterklaas zelf. Wat er precies in zat wat ik niet meer, maar het was een grabbelton in de vorm van een flatgebouw. Leuk om te zien is dat ik toen al (onbewust) bezig was met architectuur.

surprise sinterklaas

3. Boekensteunen
Mijn eerste herinnering van een project met hout dateert uit 2001. Voor de 50e verjaardag van mijn oom heb ik toen, wederom in Lage Vuursche, twee boekensteunen gefiguurzaagd. Het waren twee mannetjes die tegen de boeken aan duwen om ze overeind te houden. Gewapend met voorbeeldplaatjes uit een oud boek en de nodige hulp van mijn ouders ben ik achter de werkbank gekropen. Ik denk dat dit ook een van de eerste keren is geweest dat ik had besloten een cadeau zelf te maken. Nu probeer ik dat zo vaak mogelijk te doen, omdat het een stuk persoonlijker is en sommige dingen vind je gewoonweg niet in de winkel. De boekensteunen zie ik af en toe nog bij mijn oom in huis staan en zoals je op de foto ziet, had ik veel plezier in het vervaardigen ervan.  
klussen vroeger
 4.  Stapstenen
Het cadeau waar ik nog steeds erg trots op ben zijn deze stapstenen uit Ierland (2005) die ik heb beschilderd voor mijn moeder. Vlak na de zomervakantie zou mijn moeder 50 worden, dus we moesten originele cadeaus bedenken. De stenen hebben we meegenomen van het strand in de buurt van ons vakantiehuisje en terug in Nederland ben ik begonnen met schilderen. De linker steen is beschilderd met een vlinder omdat dat het lievelingsdier van mijn moeder was. Ik weet niet meer welke vlinder het moet voorstellen... Misschien herkent iemand het? De rechter steen is het uitzicht vanuit ons vakantiehuisje aan de westkust van Ierland. De schildering is vrij abstract geworden, maar iedereen met een beetje inbeeldingsvermogen kan wel zien dat het een prachtige plek was. Dat is ook het leuke aan zelfgemaakte cadeaus. Elke keer dat ik naar deze stenen kijk, brengt het mij terug naar die heerlijke plek.
diy stapstenen beschilderen


5. Borduurkussens
Met handwerken ben ik ook al relatief vroeg begonnen. Voordat ik heb leren breien en haken, heb ik eerst deze kussens geborduurd. Op een canvas staat het patroon al voorgedrukt zodat je precies weet wat je moet doen. Heel goed om te leren borduren en er snel handig in te worden. Bij elke steek ben je dichter bij je eindresultaat. Omdat je per kleur werkt, vond ik het einde altijd het leukst als je de laatste gaten hebt opgevuld en je kussen opeens een geheel vormt. 


diy borduren kussens
Ik heb er zelf erg van genoten om terug te blikken op wat oude projecten. Grappig om te zien dat er dingen al in je zaten zonder dat je dat door had. zoals ik al zei is er vele meer om te laten zien dus de kans is groot dat ik binnenkort met nog een post met oude projecten kom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...