badkamer make-over: vloertegels verven

Als je in een huurhuis woont, moet je het vaak doen met wat je hebt. Kleine aanpassingen zoals een kleurtje op de muur en een laminaat vloer zijn geen probleem, maar veel meer investeer je niet zo snel. Ik woon zeker weten in het leukste huisje in Delft, het heeft echter twee nadelen:
Een heel klein balkon en een ontzettend lelijke badkamer. De gebroken witte tegeltjes op de muur van de badkamer met donkere voegen kan ik nog wel aan wennen maar de tegeltjes op de vloer...... De vloertegels zijn kleine 10 bij 10 cm gele gêmeleerde tegeltjes achtergebleven uit de jaren 50. Een paar weken geleden ben ik toch maar eens gaan uitzoeken of het mogelijk was om hier snel, eenvoudig en on-a-budget wat aan te doen. En ik heb iets gevonden: de tegels verven

badkamer make-over vloertegels verven judits klusboekOp internet kon ik vooral verhalen vinden van mensen die de tegeltjes in hun keuken hebben geverfd. Vloertegels krijgen veel meer te verduren en ik wilde ook het douchegedeelte geverfd hebben dus ik moest nog even goed verder zoeken. Na uren onderzoek op internet, rond vragen bij verschillende bouwmarkten en het vasthouden van tientallen potten verf ben ik uitgekomen bij de warmwaterbestendige tegelgrondverf van Alabastine als basis en een tegelverf van Histor als afwerking. 

De grondverf van Alabastine bestaat uit twee componenten die je vlak voor het verven aan elkaar toe moet voegen. Na 24 tot 72 uur drogen kan je de vloer oververven met tegelverf. Dit is ook echt nodig want de grondverf dekt helemaal niet. Het is de bedoeling om eerst de voegen te verven met een kwast om daarna de tegels met een roller onder handen te nemen. Zo krijg je overal genoeg verf. 


badkamer make-over vloertegels verven judits klusboek


Als je de vloer verft, een keer met grondverf en daarna met tegelverf, kan je erg lang je badkamer niet gebruiken en dat is natuurlijk wel een dingetje. Dus wij hebben er een heel mooi logistiek plan omheen gebouwd. 
Op donderdagavond hebben we na nog even gedoucht te hebben de vloer grondig schoongemaakt, de glazuurlaag van de tegel geschuurd en alles stof vrij gemaakt. Op vrijdag avond hebben we de grondverf aangebracht en zijn we vertrokken naar Brugge voor een lang weekend weg. 


badkamer make-over vloertegels verven judits klusboek

Alabastine heeft een warmwaterbestendige tegellak die wordt aanbevolen om over de grondverf aan te brengen. Helaas is deze alleen in wit, zwart en crème te krijgen. Niet echt de kleuren waar ik naar op zoek was. De tegelverf van Histor (grondverf en aflak in één) kan je laten mengen tot elke gewenste kleur, alleen garanderen zij geen warmtebestendigheid. Het was dus een beetje een experiment, maar de combinatie Histor tegelverf met de warmwaterbestendige tegelgrondverf van Alabastine leek ons wel goed, ook voor het douche gedeelte van de badkamer. Wij zijn gegaan voor een warm blauwe kleur. Macho blauw noemen ze het. 

badkamer make-over vloertegels verven judits klusboek

Maandag avond kwamen we terug uit Brugge, net binnen de 72 uur dat de grondverf moest drogen, en hebben we de blauwe tegelverf aangebracht. Ook nu weer eerst de voegen met een kwast geverfd en de tegels daarna met de roller. De verf is binnen 8 uur stof droog dus de volgende ochtend konden we voorzichtig naar het toilet. Het ging prima maar als je lang op één plek bleef staan plakte je blote voeten wel een beetje vast. 's Avonds was de vloer droog genoeg om voorzichtig te douchen. 
Dat was spannend! Ik was de hele tijd bang dat ik met blauwe smurfen voeten onder de douche vandaan zou komen. Gelukkig is alles netjes blijven zitten. Wat mij betreft is ons experiment gelukt! Ik geniet al ruim een maand van mijn 'nieuwe' badkamer vloer en hij ziet er nog steeds perfect uit. 


badkamer make-over vloertegels verven judits klusboek
Snel ging het eigenlijk niet, makkelijk was hetwel, al moet je het allemaal wel even goed plannen, en on-a-budget was het zeker. Je moet er dus maar net zin in hebben, maar wat mij betreft een perfecte oplossing. Weg met die lelijke gele tegeltjes!

Vind je het mooi geworden?

29 opmerkingen:

 1. Hai! vroeg me af of je er nog steeds tevreden over bent? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Daphne, ik ben nog steeds heel blij dat ik de badkamertegels heb geverfd. Ik was bang dat de verf misschien snel los zou laten, maar tot nog toe is hij net zo mooi als een half jaar geleden!

   Verwijderen
  2. wat mooi nou je haalt me wel over de streep in heb mijn badkamer opgeknapt low budget style behalve de vloer.

   https://yoo.rs/vanessalewaherilla6/photo/project-badkamer-1503150066.html?Ysid=78207

   Verwijderen
  3. Leuk Vanessa! Jij laat zien dat je niet persee veel hoeft te investeren om een hele mooie badkamer te krijgen!

   Verwijderen
 2. Welke albastine is het precies? want er zijn zoveel soorten:D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad zo! ;)
   Ik heb de 'warmwaterbestendige tegelgrondverf' gebruikt.

   Verwijderen
 3. Hi, ik krojg binnenkort voor jet eerst een eigem huurwoning em zot ook met die tegeltjes. Vroeg mij of of het bij julie er nu een jaar later nog mooi is? Ik ben benieiwd naar je reactie. Grtjes:))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Nini, Gefeliciteerd met je eigen woning! Ik ben ondertussen zelf ook alweer verhuisd dus kan helaas geen recente update geven. Begin van dit jaar zat het er in ieder geval nog mooi uit. En dan zat het er al zeker 9 maanden op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, wat een gaaf idee om je badkamervloer te verven. Hoeveel was jij ongeveer kwijt aan materiaalkosten?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Stephanie, ik was rond de 80 euro kwijt voor de verf.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Judith,

  Wat duidelijk beschreven en wat een mooi eind resultaat. Ik vraag mij enkel af wat je gebruikt hebt om de glazuurlaag van de tegels af te schuren?

  Groet,

  Jordi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Judith,

  Inmiddels ben je een anderhalfjaar verder en ik ben erg benieuwd of het bij jou er nog op zit.
  Ik heb het namelijk zelf ook gedaan twee jaar geleden. Maar helaas kwam in mijn douche het na een jaar al van de tegels afzetten. Ik ehb zelfs de witte definitieve laag met alabastine tegelverf voor warm water gebruikt.
  Ik ben ook 100% zeker dat alles goed schoon en stofvrij was want heb me een ongeluk gepoetst.
  Dus ik ben erg benieuwd.

  Groeten Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra,

   In de tussentijd ben ik verhuisd dus ik kan je niet vertellen hoe het er nu, 2 jaar later, bij ligt helaas.
   Jammer dat het bij jou niet heeft gewerkt. Het lijkt erop dat je precies hebt gedaan wat de bedoeling is. Wat gebruik je bij het schoonmaken? Als dit agressieve schoonmaakmiddelen zijn zou het kunnen dat die de verf hebben aangetast.

   Verwijderen
 9. Heb je ook een totale prijs opgave zodat ik het zelf ook kan proberen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt er aan hoe groot je badkamer is, maar ik was voor verf, schuurpapier, schoonmaakspullen en verfrollers rond de 100 euro kwijt. Voor een badkamervloer van 2,5 vierkante meter.

   Verwijderen
 10. Welke schoonmaakspullen heeft u gebruikt wik het namelijk ook gaan doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ook aan de slag gaat! Ik heb de tegels van te voren schoongemaakt met Alabastine verfreiniger, maar gewone allesreiniger is volgens mij ook voldoende! Succes!

   Verwijderen
  2. Nee, het beste werkt speciale allesreiniger voor het ontvetten voor te verven oppervlakten (zoals die van Alabastine of st. Marc). Ik heb mij laten vertellen dat normale allesreiniger vaak siliconen bevat ten behoeve van een glimmend resultaat en dit bevordert niet de hechting!

   Verwijderen
 11. Ik hoop dat ik nog een vraag kan stellen?

  Heb je de warmtebestendige witte verf van alabastine gemengd met de histor wandtegelverf? Of heb je voor de vloer in de douche alleen de wandtegelverf van Histor gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vragen stellen mag altijd!
   Ik heb eerst de hitte bestendige verf van alabastine gebruikt en zodra deze droog was de histor verf eroverheen.

   Verwijderen
 12. Even een vraagje, is de vloer niet glad als je gaat douchen mvg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, niet gladder dan dat de tegels voorheen waren.

   Verwijderen
 13. Hey! Leuk om te lezen.
  Wat voor huurhuis was het? Sociale huur of vrije sector? Geen problemen met de eigenaar gehad?

  En weet je toevallig ook of je het na een tijd weer weg kan halen met bijvoorbeeld
  verfafbijt of schuren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was sociale huur en toen we weg gingen mochten we het laten zitten, dus nooit geprobeerd het weg te halen. Denk dat dat wel kan maar ook een flinke klus is.

   Verwijderen
 14. kan de zwart tegelverf van Alabastine nergens vinden. Waar is die te koop?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. HOi , ik vroeg. me af hoelang het schilderen ongeveer duurde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, schilderen zelf was zo gebeurd. Een klein uurtje voor nodig gehad. Vooral de voorbereidingen zijn wat tijdrovender!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...