Ik heb een maand lang niets nieuws gekocht...

Tot gisteren deed ik mee aan de Buy Nothing New Month. Een initiatief van CollAction om een maand lang geen nieuwe dingen te kopen en daarmee stil te staan bij de huidige consumptiemaatschappij. Het ging mij beter af dan ik had verwacht en naar mijn weten ben ik geslaagd! Ik heb een maand lang niets nieuws gekocht.

De drukte van alledag was voor mij een heel groot voordeel. Ik ben nauwelijks in de verleiding geraakt om dingen te kopen. Af en toe schoot het door mijn hoofd dat ik iets moest kopen, maar had ik het achteraf of niet echt nodig, of kon ik het tweedehands vinden. Op een ochtend schoot ik bijvoorbeeld in de stress omdat mijn laatste haar elastiekje was gebroken. Even goed zoeken en toen vond ik er zelfs meerderen en kan ik weer even vooruit. 

Doe-het-zelven
Natuurlijk heb ik afgelopen maand geklust en dus 'nieuwe' producten gemaakt.  De meeste projecten was ik al mee bezig en had ik de materialen ook al voor gekocht. Een bar voor op het balkon die ik maakte is wel heel erg verantwoord uitgepakt. Het hout heb ik namelijk gekocht bij Buurman, een openbare werkplaats en winkel voor tweedehands materiaal in Rotterdam. Kon ik hem ook gelijk daar de werkplaats in elkaar zetten. Super handig. Ik zal vaker de overweging nemen om tweedehands hout te gebruiken, maar voor sommige projecten en opdrachten kom ik daar niet mee weg..

Cadeaus
De grootste struggle was het kopen van cadeautjes. Blijkbaar is dit een maand waarin veel mensen jarig zijn, afstuderen, gaan trouwen, een kind krijgen of een nieuw huis kopen. Het was af en toe een breinbreker, maar toch is het me gelukt om geen nieuwe dingen te kopen. Helaas heb ik wel minder zelf gemaakt dan ik in eerste instantie van plan was. De maand ging iets te snel voorbij.

Voor sommige vrienden en familieleden weet je dat ze tweedehands cadeaus ook waarderen of soms zelfs leuker vinden. Maar bij sommige gelegenheden voelt dat toch minder goed. Zo had ik bijvoorbeeld een bruiloft. Dan geef je toch niet iets tweedehands!? Gelukkig zijn we eruit gekomen en hebben we ze een heel leuk weekendje weg gegeven in een HiHahut. Heel verantwoord en uniek. Een echte aanrader! Mijn vader heb ik blij kunnen maken met een tweedehands regenton (dubbel verantwoord!) en een antieke hooivork om zijn composthoop af en toe om te spitten. 

Ontspullen
Naast niets kopen heb ik ook geprobeerd om een beetje te ontspullen. De stapel voor de kringloopwinkel groot beetje bij beetje. Als eerste heb ik mijn boekenkast aangepakt en vooral vaktijdschriften en studieboeken weggedaan. Daarna heb ik de badkamerkast open getrokken en alle potjes die ik eigenlijk niet meer gebruik naar voren gehaald. Die ga ik in de loop van de tijd proberen op te maken. Ik kwam heel veel luchtjes monstertjes tegen waarvan er een paar eigenlijk heel lekker ruiken. Ook vond ik make-up remover die ik eigenlijk te vettig vindt en een dagcrème die niet goed intrekt. Toch maar eens opmaken!

En nu..?
Ik moet bekennen dat er op het prikbord nu wel een lijstje is ontstaan van dingen die ik wil hebben en ik vandaag heel graag wilde winkelen. Maar ik ben niet van plan mezelf over te geven en gelijk de winkels in te duiken. De afgelopen maand heeft me aan het denken gezet wat ik echt nodig heb en dat is eigenlijk niet veel. Natuurlijk zal je af en toe wel nieuwe dingen moeten en willen kopen, maar ik zal er voortaan eerst goed over na denken en op zoek naar tweedehands of de duurzame variant.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...